شنبه، مهر ۲۷، ۱۳۸۷

Småland betyder egentligen smedernas land

Vad betyger egentligen namnet till småland? "Under vikingatiden producerades järn i det myr- och sjörika Småland" skrivs in wikipedias första rad om smålands historia. och det försätter: "Bergsbruk kan man tala om först på 1400-talet, då malm började brytas i Tabergsområdet. Järnhanteringens uppsving kom under 1500- och 1600-talen då utländska smeder lärde ut nya metoder. 1542-1543 Dackefejden ett uppror lett av Nils Dacke mot Gustav Vasa som eskalerade till ett inbördeskrig mot kungen. Möjligen var detta början till slutet för smålandens Då är problemet löst till det gåtfulla namnet Småland. Det vill jag säga att namnets urspråg är Sme(d)ernas land.
Jag har redan haft en teori vilken har varit grundat på Smålands namn i i dess begrep som små-länderna, nu är jag tvången att ändra och rätta denna teori:
Omkring mitten av andra århundradets efter Kristus har en kinesisk delikat från befälhavaren Pan-Tchaos sidan träffat handelsmän från de borta varande länderna Teole(Thule) och Mongki i norr om Svata havet. Teole (Thule= unge krigarnas lan´) är naturligtvis Sverige(svenernas land=svenskarnas land,dvs landet till de unga krigarnas stund som dyrkade den unga guden Frej) men vilket land är Mongci. nu tror jag att det här har varit ett gammalt svensk namn till Finland och dess rätta variant har ursprungligen varit Mångsjö (tusen sjöarnas land) dvs. Filand-Suomi (sump-sjöarnas land).

هیچ نظری موجود نیست: