دوشنبه، شهریور ۱۶، ۱۳۹۴

Sveriges namn

Roten av Sveriges och svenskarnas namn är sve (egen) eller Sve[n] (de som har egna) som har varit den unge guden Frej krigarstånd och denna är källan till det historiska och mytiska namnet ynglingätte i Sverige. De som dyrkade den unge guden Frej och relaterade sig till denna gud. Jag anser att Suetidi hos Jordanes är sjöfolket (vik-ing-ar), inte Suehans (Swe-þiuð =svenska folket), som han också skiljer de från varandra.
De Nordiska stammarnas namn i Ptolemaos kartor
Finnai (fotjägarna/lappar): samer. Från de Fena folken/skridfinarna menas egentligen lappar (samer), eftersom detta även är betydelsen till jäte (mytiska jättar) på finska och eldgudinnan Sarrakka/Sarra-ämmä (same/sapme) som betyder ”gudinnan av fläka sönder senor till trådämnen”.
Själva Finland-Suomi (kärr) är den mytiska Fensalarna.
I sin fjärde bok berättar Herodotos att ”… norr om skythernas (sclavernas, slavernas) land finns ett skogigt område som är täckt med fjädrar (barr?)”: ”De högre och nordliga delar av landet (norr om skythernas land) är inte möjligt att varken se eller fara igenom för massor kringflygande fjädrar, som fyller både luften och marken och spärrar all utsikt. Detta är vad skytherna berättar om sig själva och om landet ovanför dem”.
Jag tror att nordiska mytiska Yggdrasil (det fruktansvärda trasslet) syftar just på Finland och Lappland. Då Finland namn har betytt landet som är täckt med fenor och fjädrar (flossor) och fensalar (sumpsalar) som troddes vara gudinnan Frejas boning. Favonae (på latin dyrkarna av den unga fruktbarhetens gud/Frej): svenskar (de mytiska ynglingarna).
Firaesi (ek/tammi dyrkande, från germanska furkhon/foraha): finländare (Suomi).
Jumala/Jubmels (dvs, finska himmelsgudens) heliga träd var ek. De nordiska mytologiska uttrycken ”ask och Embla” och ”asken Yggdrasil” tyder egentligen på Jubmels Asa-ek.
Dauciones (på latin Deus/Ausa/asa dyrkare, danskar). Dana (danne) betyder bilda, forma och dann (dan) betyder gjord, skapad (svensk etymologisk ordbok; Runberg, Elof Hellquist), då syftar namnet dan på danernas asagudar och Danmark är mytiska Asgård som ligger i världens mitt.
Levoni (av levante/levare på latin, österlandborna): östergötar.
Chedini (skogsfolket): finnvedingar/Hedmarkborna.
Gutae:götar.
Folket i Landet Thule (bortre Norden): folket av Norge (norr-avige, Hyperborea) eller Island.
Ultima Thule "yttersta Thule (yttersta Norden)" (Issue land): Island.
http://members.casema.nl/h.vandeukeren/histotron/041n58sc05.htm
Ptolemy's World Map
Hans van Deukeren

هیچ نظری موجود نیست: