شنبه، تیر ۲۱، ۱۳۹۳
مطابقت ماسپیان و مارافی ها با ایل سگوند و مافی
از آنجاییکه نام منطقه ماسبذان (استان ایلام) را محل حکومتگران و نظامیان در سمت غرب ایران کهن آورده اند، لذا ممکن است محل قوم جنگاور و چادرنشین ماسپیان در خبر هرودوت بوده باشد. این نام را میشود به صورت مس-سبه-تیکا که بنا به گفته دکتر مهرداد ملکزاده در نوشته استرابون آمده به معنی محل مردم سگپرست (بزرگ و گرامی دارندگان سگان تیز و تازنده) گرفت. از روی آثار باستانی عیلامی کیش سگپرستی در عیلام باستان مشهود است. طایفه سگوند جنوب لرستان اکنون نیز قشلاق خود را در خوزستان انجام می دهند.
فکر میکنم آمیختگی نژادی سگوندها با نژاد عرب که دکتر امین کیخا مطرح می نمایند، می تواند قدیمیتر باشد چه از عهد قدیم (پیش از اشکانیان) مردم آرامی که از همان تبار عرب بوده اند در سمت جنوب خوزستان با غسل تعمیدشان معروف بوده اند که وندیداد آنجا را به سبب وجود ایشان و این آیین ورنه (سرزمین پوشیده و سری=عیلام) خوانده و ایشان را غیر آریایی خوانده و آن نواحی را زادگاه فریدون (کوروش) خوانده است. بدین سبب کتسیاس هم زادگاه فریدون (کوروش) را سرزمین سگپرستان (=کادوسیا) خوانده است. نیبرگ در دینهای ایران باستان حدس می زند دو تیره پارسی مارافی و ماسپی که هرودوت نامشان را در کنار پاسارگادیان ذکر نموده اصلاَ عیلامی بوده باشند. جرج راویلینسون گفته شاید مافی ها از قبایل لر بازمانده مارافی ها باشند. اگر نام مارافی (ماراوی) را از ریشه مَر به معنی کشتن بگیریم ایشان همان تیره باستانی عیلامی امردی ها هستند که نامشان در زبانهای ایرانی قدیم به معنی کشندگان بوده است. نام ماراوا را که کسروی برای ریشه نام مراغه پیشنهاد می کند نیز چنین مفهومی می تواند داشته باشد؛ چه نام قدیمی دیگر شهر مراغه یعنی گزنا به معنی محل جنگجویان بوده است که در کنار آتشکده جنگجویان یعنی آذرگشنسب قرار داشته است.
نظر جدیدم این است که ماسپیان و مارافی ها (کوهسانیها در سانسکریت) به ترتیب همان شولها (دارندگان توتم شیر) و لُرها (مردم کوهستان پردرخت) هستند.
اشتراک در:
نظرات پیام (Atom)
۲ نظر:
دوست مهربان،من خودم ماسپی هستم و از ماسپی های زاگرس نشین در استان ایلام،ماسپی ها به نوسته ای خیلی از تاریخ نویسان که یکشون همین هرودوت هستش جز سه طایفه ی بزرگ آن زمان بوده و بزرگتر از طایفه بوده اند میشه گفت یک تبار یا یک جامعه ای بزرگ که حتی بختیاریهای کنونی هم جزیی از اونها بودند که قومی بزرگو جنگجو و دلاور بودند چیزی که حتی اکنون در بین ماسپی های امروزی هم دیده میشه و نزد مردم این منطقه با دیدی با اصالت و شگفت انگیز دیده میشن،بگذریم هرچند امروزه خودشان رو کورد مینامند آن هم بخاطر این که کوردها و لرها به مرور در این منطقه ساکن شدن اما اصالت ماسپی ها پارس و از عموزاده های پاسارگادی ها هستند که در جنگ با مادها سر سلسله ی اصلی جنگجوهای کوروش بوددند با رهبری مهرداد یا به گفته ای هرودوت ماسپ لزرگ
نام فامیلی ما سالهاست ماسپی هست و ایل بزگ ما ماسپی ها امروزه در ایلام ساکن هستن که البته بخشی از ماسپیها هستند مابقی به احتمال زیاد در جامعه به مرور حل شدند ک اثری نمانده ولی ایل ما تنها بازماندهای ماسپی ها ی باستان هستند که جمعیتی زیاد و دارند و حتی به خارج از مرزهای ایران هم کشیده شدند،عراق،ینان،ایتالیا،چیزی که مشخصه و در حافظه ای دی ان ای ماسپی ها مانده همین اصالت و آن بزرگمنشی اونهاست،و در آخر همه ای ما یکی هستیم و هیچ تفاوت و برتری نسبت به دیگری نیست ما انسانیم و همگی یکی تنها برتری ما زمانی هستش که کسی زمین خورده و ما دستش رو از بالا بگیریم و بلندش کنیم،نوشتهاتون رو اتفاقی دیدم،
ارسال یک نظر